2009. augusztus 9., vasárnap

Shinobi






2005-ös, 107 perces, japán akció fantasy. Szintén egy anime, a Basilisk feldolgozása. Nagyon szép, megható történet, és gyönyörű tájon játszódik. Én már harmadszor láttam.

1614-ben az évszázados háborúzás után végre béke honol japánban. Csakhogy a békében nincs helye az árnyharcosoknak (nindzsa/shinobi). A Kouga és az Iga klán már 400 éve képez shinobikat a rejtett falucskájukban, és olyan jól elrejtőztek hogy senki nem érheti el őket. A sógun a palotájába hívatja a két klán vezetőjét és a legerősebb harcosukat, hogy meggyözödjön az erejükről. Rádöbbenek, hogy nem hagyhatják, hogy a shinobik a saját törvényeik szerint éljenek tovább. Az ősi háborús tilalmat Iga és Kouga között feloldják, úgyanis a két klán már évszázadok óta ellenségei egymás, és csak egy békeszerződés miatt nem öldökölhették eddig egymást. Az 5-5 legjobb harcosuk nevét összeírták, akik közül csak egy maradhat a végén, és az illető hovatartozása dönti el, hogy a sógun melyik fia követi őt a trónon, vagyis ki lesz a következő sógun.

A probléma, hogy Iga és Kouga vezetőinek az unokáik egymásba szeretnek még a békeszerződés feloldása előtt, és arról álmodoznak, hogy egybekelnek. Mégis a két fiatal lesz a két-két ötös csoport vezetője.

A legjobban a kougai vezető szavai írják le ezt a filmet: "Fegyverek vagyunk, ha senkit nem kell szolgálnunk, semi hasznunk nem lenne, ezért vagyunk shinobik."

A végkifejlete kicsit más, mint az animének, mivel 10-10 shinobi helyet csak 5-5 van, ezért a köztük lévő kapcsolat is más jellegű. Nekem Oboro gesztusa a végén nagyon meghatott mindkét film változatban (más az animében és más a filmben is).

1 megjegyzés: