2009. augusztus 1., szombat

A fehér elefánt / L'elefante bianco



Rendhagyó módon olasz-francia-német koprodukciós filmmel kezdek, mivel régóta ez az egyik kedvenc filmem. Sajnos csak videokazettán van meg. 1998-as, 2 részes tévéfilm, stílusát tekintve dráma és kalandfilm.

A film Emilio Salgari regényéből készült, ahogy másik két kedvencem is: a Sandokán, és a Fekete Kalóz (mindkét film főszereplője Kabir Bedi). Sajnos magyarul csak kalózregényei jelentek meg, a legrégebbi kb. 60, a legfrissebb kb. 15 évvel ezelőtt.

Akkor térjünk rá A fehér elefánt történetére. Időben nagyjából a 19. század végén vagy a 20. század elején járunk, egy kis független ázsiai országban, Jármában. Az uralkodó gyermekei egy fiú-lány ikerpár elöszeretettel játszanak egy francia politikus (?követ?) fiával, Gabriellel. Csakhogy el kell válniuk, mert a fiúnak haza kell mennie, hogy tanulhasson. Később már felnőttként Gabriel újra ellátogat Jármába. A herceg (Mandi), és a hercegnő (Maia) születésnapja után érkezik. Gabriel és Maia között újra fellángol a gyerekkori szerelem, és már azt tervezik, hogy összeházasodnak, amikor egy tragikus balesetben Mandi, a trónörökös meghal. Az uralkodó kétségbe esik, hogy a főurak polgárháborút robbantanak ki örökös nélkül. Arra kényszeríti lányát, hogy titkolja el, hogy Mandi halt meg, mondják inkább azt, hogy Maia szenvedett balesetet, és vegye át a testvére helyét. Maia nehezen, de beleegyezik. Ezzel le kell mondania nő mivoltáról, és férfivá, sőt trónörökössé kell válnia. Még Gabriel is úgy tudja, hogy Maia halt meg. Egy tapasztalt szerzetes mutat útat az eltévedt szerelmesnek. Ennél nagyobb baj, hogy egy ópium kereskedő szemet vetett Jármára, és mivel tudja, hogy gazdasági nehézségekben van az ország ezt gátlástalanul ki is használja.

Igazán szívszorító, szép történet, ami tele van kalandos fordulatokkal.

Kerestem videót és képeket, de csak ezt az egy képet találtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése