2009. augusztus 20., csütörtök

Egy gésa emlékiratai / Memoirs of a Geisha




2005-ös, 144 perces amerikai film (kínai színészekkel). A nagy sikerű, azonos című regény alapján készült film szintén hatalmas sikert aratott. Rob Marshall rendezte, aki a Chicagot is. Sok díjat nyert 2006-ban: Golden Globe-díj a legjobb eredeti filmzene (John Williams), és Golden Globe-jelölés - a legjobb drámai színésznő (Ziyi Zhang), 6 Oscar díjra jelölték ebből 3-at beváltott: a legjobb operatőr (Dion Beebe), a legjobb látványtervezés (John Myhre, Gretchen Rau), a legjobb jelmeztervezés (Colleen Atwood), 3-at nem: a legjobb eredeti filmzene (John Williams), a legjobb hang (Kevin O'Connell, Rick Kline, John Pritchett, Greg P. Russell), a legjobb hangeffektus vágás (Wylie Stateman).

Azt hiszem bátran mondhatom, hogy korunk Kleopátrája (Liz Taylor fsz.), bár írhattam volna My Fair Lady-t is, ha azt nézzük a kicsi Chiyo milyen átalakuláson megy keresztül. Azt hiszen a látvány és az egzotikum miatt inkább a Kleopátra illik rá, hiszen van olyan kiemelkedő látványa. Sikerét az is igazolja, hogy a filmkatalógus toplistáján a 342. helyen áll, míg a My Fair Lady a 171., a Kleopátra pedig a 2961. helyen(, bár ez így elég szubjektívnek látszik).

Egy ilyen drámai, szép történet nemcsak az otakukat vonzza, csak mert japán. Azt hiszen a történetet nem kell nagyon bemutatnom, de azért lássuk: A történet két részre tagolódik: az első, amikor a kislányból nagynehezzen gésa válik, a másik a második világháború következményei. 1929-ben Chiyot eladja az apja a nővérével együtt, mert elszegényedett a család, az anyjuk beteg, és magukat sem tudják eltartani. Két különböző helyre kerülnek egy városba. Chiyot egy okiya (gésaház) veszi meg, de a pénzhozó gésának, Hatsumomonak szúrja a szemét a szép kislány, mert riválist lát benne, és folyton gyötri a gyereket, aki végül kénytelen szolgaként felnőni. Egy napon azonban találkozik egy jóképű idegennel...

Egyébként ennek a könyvnek a sikerén felbuzdulva jelennek meg a mai napig a gésás storyk. Egy-kettőbe még bele olvastam, de egyik sem múlja felül ezt, vagy hozza ugyanazt a színvonalat, mert azok inkább ismertető jellegűek, és kevésbé érdekes életutakat mutatnak be. Az Egy gésa emlékiratai pedig egy valóba drámai történet szép befejezéssel, ami nem sűrű.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése