2009. augusztus 19., szerda

Hős / Hero





2002-es, 95 perces kínai film. A keleti filmek közül ez az egyik legismertebb dráma. Nagy hírverést csaptak körülötte, és a legjobb idegennyelvű film kategóriában jelölték Oscar díjra 2003-ban. Én is szeretem, bár a Repülő tőrök klánja jobban tetszett. Ezzel nem csak én lehetek így: a film katalógusban a Repülő törők klánja 1159. helyen áll a filmek toplistáján, míg a Hős csak a 2710. helyen.

Így indít a film: "2000 évvel ezelőtt, a hadakozó fejedelemségek korában, Kína 7 királyságból állt. Éveken keresztül küzdöttek a hatalomért miközben a nép szenvedett. Mind közül Csin királya volt a legkegyetlenebb hódító. Elszántan igyekezett egyesíteni a Mennyei Birodalmat. A többi 6 királyság számára komoly fenyegetést jelentett. A kínai krónikák számtalan fejezetet tartalmaznak a nagy király ellen küldött orgyilkosokról. Ez egy a legendák sorából..."

Vagyis a történet megtörtént eseményeken alapszik.

Az elmúlt 10 évben senki sem közelíthette meg Csin királyát 100 lépésnél közelebb, még a 3000 fős testőrsége se. Mégis a Névtelent eredményeiért 10 lépésre engedik őfelségéhez jutalmul. El kell mesélnie Csin királyának, hogyan győzte le a király ellen áskálódókat. Csakhogy a király sem buta...

Egy történet több különböző változata elevenedik meg a filmen, mintahogy sok más legendának is van több változata. Minden változathoz egy érzés/hangulat és egy szín társul:

vörös - szenvedély, szerelem
kék - nemes jellem, tisztaság, önfeláldozás
fehér - előre látás, elővigyázatosság
zöld - fiatalság, vakmerőség, naivság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése