2011. február 11., péntek

Clamp motívumok 4. – Kamui és Fuuma „elődei és utódai”




Talán az egyik legismertebb Clamp páros Kamui és Fuuma, de az ő karakterük sémája már jóval hamarabb kialakult. Szinte minden Clamp mangában van egy magas, vállas, szótlan erőember és egy alacsony(abb), vékony, ideges természetű fiú. Alias Stan és Pan kicsit másképpen.

Az X-ben is megjelennek közvetlen elődeik Subaru és Seishiro. Nem csak alakra, de sorsban is hasonlítanak. Az egyiknek a másik ellen kell fordulnia, pedig a legjobb barátok voltak, és mind a két félből az erősebbet félreérti a másik. Jó, hogy Seishiro úgy tesz később, mintha semmit sem érezne Subaru iránt, pedig nagyon is szereti. Ahogy Fuuma Kamuiként kínozza Kamuit. Subaru is komás állapotba kerül egyik szerette elvesztése miatt (amikor Seishiro kivillantja a foga fehérjét), ahogy Kamui is. Ám Subarut nővére halálhíre ébreszti és ösztönzi, Kamuit pedig ez veri le a lábáról.

A védelmezés is egy visszatérő elem a párok között. Az X elején még a normális Fuuma hazaviszi a több sebből vérző Kamuit, ezzel talán megmentve az életét. Pont, ahogy a Lawful (Legal) Drugban Kudou-t megtalálja Himira a hóban és hazaviszi magához. Vagy ahogy Domeki is többször megmenti Watanukit az xxxholicban. Még az egyik szemét is neki adja. Egyszer azt hiszem Domeki mesél Yukonak arról, hogy azért segít Watanukinak, mert mikor még nem ismerték egymást látta, hogy Watanuki a folyóparton áll, mint egy magányos öngyilkosjelölt. Yasha-ou az RGVedában pedig úgy is védelmezi az ártatlannak és kiszolgáltatottnak vélt Ashurát, hogy tudja az a vesztét fogja okozni. Vagy említhetném Fay-t és Kuroganét is. Hiszen Kurogane azt emlegeti, hogy meg akarja ölni Fay-t, és aztán mégis megmenti azzal, hogy az elesége lesz. Mint ahogy Seishiro is megölhetné Subarut és mégsem teszi, hanem a szemét Subarunak adva életben tartja a fiút. Végül a Cardcaptor Sakurában Sakura bátyja, Touya odaadja Yukitonak az erejét, hogy az tovább élhessen. (Akárcsak a fent említetteknél. A szemükben ugyanis benne van az erejük is).

Aztán itt vannak még azok a párok, akik inkább csak külsőre hasonlítanak, mint Dyta és Jima a Chobits-ból, vagy Koryu és az Ördög fia a Wish-ből. A Chobits-ban Dyta Jima védelmi rendszere (itt fordítva van a dolog, mint általában, de mégis Jima látja át jobban a dolgokat).

Koryu és az Ördög fia pedig csak régebben voltak egypár, bár a bizalmas viszonyuk megmaradt. Mondjuk igazából egyik „párra” sem mondhatjuk azt, hogy szokványos.

A saját alkotásaikon kívül a Code Geass-ben is találunk hasonlóságot, visszatérő Clamp elemeket, pedig csak a designe-t késztették ők. Erre már korábban szenteltem egy egész bejegyzést. Lásd itt.

A fenti képeket megjelenési sorrendben láthatjátok. Nagyobb megtekintéséért katt a képre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése