2009. október 25., vasárnap

Clamp motívumok 1. - Code Geass és az X/1999 párhuzamai


Egy újabb "cikk sorozatot" indítok, amiben a Clamp motívumokkal fogok foglalkozni. Elsőnek kedvenc mangámat, az X-et, és sokak kedvencét, a Code Geasst veszem górcső alá. Mivel elég kicsi a hely a bizonyító erejű képeket csak linkelem egy-egy fontosabb szónál, így mégis megnézhetitek. Annak ellenére, hogy a Code Geass alapjában véve nem Clamp történet, (a clamp csak a designe-ért volt felelős) elég sok ismerős motívum fellelhető benne a Clampék alapmotívumaiból. Ez is mutatja, hogy nincs új a nap alatt, csak más megközelítés.

Lulu kiköpött Kamui

Az első legszembetűnőbb párhuzam a két főszereplő hasonlósága. Vékony, törékeny alkat, rövid fekete haj, néha ádáz tekintet és még a kor is stimmel. Az a ruha, amit Kamui hord, mikor az első rész első perceiben / a manga első lapjain leugrik a Tokió Toronyról, szinte ugyanaz, mint amit Lulu Zeroként hord.

A legjobb barátunk a legnagyobb ellenségünk.

Aztán itt vannak kettejük legjobb gyerekkori barátai. Kamuinak Fuuma és a húga, Kotori, Lulunak a húga, Nunnally, és kettejük barátja, Suzaku. Később Kamui úgyanúgy szembekerül Fuumával, mint Lulu Suzakuval, és a Code Geassben is a "jók" vannak démonszárnyakkal ábrázolva, és a pusztító "rosszak" az angyalszárnyakkal, akárcsak az X-ben. Kotori szerepe is megvan a Code Geassben, viszont 3 lány képében. Ahogy fentebb is írtam a 3 gyerekkori jó barát egyike Kotori, vagyis Nunnally-val azonosítható elsőnek. Arról nem is beszélve, hogy a bátyó a húgit a legjobb barát védőszárnyaira akarja bízni, és a legjobb barát meg is teszi, ami tőle telik. Valamint Kotori, mint Kamui szerelme, aki tragikus halált hall, és pont a szerelme okozza a halálát, ebből kiindulva pedig a Code Geassből két lánnyal is azonosítható: Shirley, és Euphemia, ráadásul mindketten a tipikus ártatlan kislány kategóriába tartoznak, mint Kotori.

Apropó barátok. Gino a Code Geassből pedig arra a srácra hasonlít, akivel Kamui a Clamp Campusban találkozik, mindkét karakter a két jó barát szakadása utáni pótlék, és humor forrás.

Motíváció

Az anya befolyása is nagyon jelentős mindkét főszereplőnél. Kamui és Lulu anyja is a fia szeme láttára halt meg, ami a későbbiekben is befolyásolta a döntéseit. Ráadásul a két anyuka is nagyon hasonlít.

Kamui és Lulu is a Megváltót, Jézust jelképezik. Kamui nevében a kami, isten szó is jelen van, és a keresztre feszítés is konkrétan szerepel az X-ben, csak japánosan véresen. A Zero, pedig nullát jelent, ami jelentheti egy felöl a névnélkülít, és a nullát, mint kezdő/kiindulópontot, ami teremtéstörténetekben maga az Isten. Kamui is azért akarja megvédeni a Földet, hogy a számára olyan fontos két gyerekkori barátjának élhető környezetet biztosíthatson, ahogy Lulu Nunnallynak. A Code Geass végére Zeroból is 2 lesz, ahogy a X-ben Kamuiból. Suzaku végül átveszi Lulu szerepét/küldetését, mint Zero, ahogy Fuuma Kamui rendeltetésének egyik felét. Csak Kamui kicsit érzékenyebb a baráti kötelékre, mint Lulu.

Még a kardnak van nagy jelentősége mindkét történetben.

És az elmaradhatatlan shonnen ai. Ezeken a fenti képeken egyértelműen látszik a vonzódás. A kard és hüvely (Lulu és Suzaku), még a ruhájuk is ezt szimbolizálja.

Egyébként Kamuit még más clamp karakterekkel is össze lehet hasonlítani, párhuzamba vonni,de az majd egy későbbi témám lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése