2011. február 22., kedd

Baccano!



2007-es, 13 részes (+3 OVA) seinen (leginkább fiatal férfiaknak), akcióvígjáték. Vérbeli maffia story egy kis misztikummal spékelve. Mindenképpen csak erős idegzetűeknek, és 18 éven felülieknek ajánlom. Nem hiába hiszen gengszter story, de megvan a hangulata.

A történet nem kicsit összetett és ahogy a cím is mutatja örült. Több szálon fut a cselekmény, eleinte úgy tűnik csupa ostobaság, se füle-se farka, és senkinek semmi köze a másikhoz, de idővel összeáll a kép. Időben össze-visszaugrál, sokszor visszatér egy előző részben már megkezdett jelenethez, és egy másik szereplő szemszögéből folytatja. Még az is nehezít, hogy sokszereplős darab, vagyis nincs kimondottan főszereplő.

A '30-as évek Amerikájában járunk, ami az olasz maffia fénykora. De nem csak maffiózók vesznek részt a "buliban", hanem mindenféle bűnözök is. A történet főszála(i) 1930, 1931 és 1932 között váltakozik, de a kiindulópont 1711-ben volt. Spoilerezés nélkül nehéz erről az animéről írni, ezért inkább csak egy kronológiai vázlatot adnék:

  • 1930 Miria és Isaac rabló páros, az élet elixir körüli zűrzavar
  • 1931 Fekete öltönyös gengszterek, fehér öltönyös maffiózok, egy csapat fura fiatal, a szenátor neje és lánya, egy dilis rabló pár, halhatatlanok, egy rém. Mindez egy robogó keskeny vonaton és kész a káosz.
  • 1932 Dallas húga keresteti az eltűnt bátyját (Martillo és Gandor maffia család ellentéte, Daily Days hírügynökség)

    A 13 résszel ugyan sok minden lezárul, de azért vannak még elvarratlan szállak, amiket ebben a 3 ovában tettek meg, ami gyakorlatilag a 14, 15, és 16. rész. Az ova lineárisabb, bár időben itt is ugrál néha. A régi szereplők közül néhányat viszontlátunk, és egy újat (a fehér öltönyös Ladd híve).

    Aki bírja gyomorral, és elég idős, annak érdemes megnézni, mert jó!

  • Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése