2011. február 11., péntek

Clamp motívumok 3. – Képelemzés 3. – Mutuality : CLAMP Works in Code Geass


Az Artbookról általában

Egyenlőre csak japán kiadásban lehet kapni. Elég borsos áron, ami a kevés színes kép miatt nagyon elgondolkodtatott, hogy megéri-e nekem, de végül nem csalódtam. (De csak az elhívatott Clamp vagy Code Geass rajongóknak ajánlom.)

2008 év végén jelent meg, A4-es méretű papírfedeles. Van egy plusz védőpapír borítása, amin egy olyan kép szerepel, ami az artbookon belül is megtalálható. Összesen 41 oldalnyi art (ebből több kétoldalas) és 44 oldalnyi terv kapott helyet benne. Valamint egy 2-3 oldalas rövid történetet, amit japán betűkészlettel írtak (vagyis nem tudom elolvasni). Valószínűnek tartom, hogy az egyik Suzaku főszereplésével indított mangából van benne részlet. Sajnos a Code Geass mangákat nem Clampék készítik. Csak az anime designe-jáért voltak felelősek. Lehet, hogy el se vállalták volna a mangát, mivel nem saját történetük. Ki tudja...?

Némelyik Clamp artbookhoz hasonlóan ez is fejezetekre van osztva, és a címeket itt is angolul adják meg. A fejezetek címei: contrariety, wing of defiance (ebben a fejezetben szereplő láncos képek mind a kötöttségekre utalnak), glance of entreaty, confusion or accordance, unattainable dream, land of one’s end, outside, short story aztán jön a character first draft.

Konkrét képek

(Az összehasonlító képeket itt is az oldalszámhoz linkeltem.)

  • 3.o. Tipikus Clamp jin-jang szimbólum látható a képen. Az ellenállók szárnyai itt is feketék, mint az X-ben, és az elnyomóké/felszabadítóké fehér. A ruhájukon és a kiegészítőiken is vannak szárnyak.

  • 6-7.o. Clampék gyakran használják a jin-jang jelképeket karaktereik és képeik megalkotásakor. Ezen a képen többször is szerepel: fekete-fehér ruha, piros-kék kövek (Suzaku kardjában, Lulu pálcájában) és a férfi-nő alakok. A különböző színű ruha, ahogy a szárny is, ellenkező nézetekre utal. Euphemia fekete lilioma pedig valószínűleg a halálára utal.

  • 8.o. A háttérben egy napszimbólum, amit akár glóriának is lehet tekinteni. Lulu és Suzaku kabátján lévő piros és kék szárnyak az előző képekhez hasonlóan jin-jang jelképek. Gyakran rajzolnak hasonló beállítású, karddal "felülkerekedő" párokat.

  • 10.o. Sárkánykarmok Lulu ujjain, ahogy egy régebbi képen Hinotoén. Illetve az egyik szem elváltozása/sérülése örök Clamp jellegzetesség, ahogy a jin-jang is.

  • 12.o. A tojás egy kínai eredet/teremtésmítoszra utal, mint több más Clamp képen. Vagyis azt akarják ezzel sugallni, hogy minden C.C.-vel indult ki.

  • 23.o. Rolo Nunally árnyékában. Rolo a lány helyét szeretné elfoglalni a bátyja szívében. Azért van a képen egyszerre fekete és fehér szárnya is, mert még nem választott a két oldal közül. Viszont a fehér szárny tolla jelentőségteljesen el kezdtek hullani. Ezek az ő bilincsei, amik nem engedik.

  • 37.o. A fiatalon eltávozó tiszta lélek megjelenítése angyalként is tipikus Clamp.

  • 39.o.Lulut és Suzakut nem engedik a kötöttségeik, de mégis együtt vannak… A különböző nézeteket jelképező ruha szín még megvan.

  • 40-41+42-43+44-45.o. Az első két képen (Lulu+CC, Schneizel) már alkonyodik, a harmadikon viszont már pirkad. Lulunak és Schneizel-nek leáldozóban van a napja, de Nunallyé még csak most kell.

  • 47.o. Vörös kötelék - ezek már a szeretett kötöttségei és nem a harag, irigység, bosszú vagy hatalom bilincsei. A piros fonál az ember szívéből kivezető vérereit jelképezi.

  • 52.o. A központi motívum a kard és hüvely. Annyira, hogy még a ruhájuk is ezt formázza. (Részletezzem, hogy összeillenek?) Ezeken a ruhákon már a fekete-fehér színeket (árnyalatokat, mielőtt még valaki belém kötne) mindketten hordják, ami a közös nevezőre jutást jelenti.
  • Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése