2010. november 22., hétfő

Magic Knight Rayearth




A Magic Knight Rayearth-ben egy kimondottan lány műfajt, a mahou shoujo-t egyesítették az inkább fiúknak való mechkával. Ez a Clamp manga összesen 6 kötetes, és felosztható 2 külön történetre, amik összefüggnek. Az első inkább fantasy vígjáték némi drámával, a második végig sötétebb hangvételű.

A történet első fele (1-20. rész):
A Tokió Toronyba látogató iskolai csoportok közül kitűnik három teljesen különböző egyéniségű lány, akiket nemsokára egy varázslat áthelyez egy fantasy világba. Egy repülő hal hátán érnek földet és azt se tudják, hogy mit gondoljanak, amikor megérkezik egy pöttöm varázsló. Clef - ez a neve a varázslónak - közli hősnőinkkel, hogy Emeraude hercegnő idézte meg őket, hogy a Legendás Mágikus Lovagokká váljanak, és ezzel megmentsék a világukat, Cephirotot a pusztulástól. A lányok természetesen nem repesnek a boldogságtól és legszívesebben hazamennének, de mivel csak akkor térhetnek haza, ha teljesítették azt a feladatot, amiért ide idézték őket, ezért beleegyeznek a dologba.

Megtudják, hogy a jó és rossz közötti egyensúlyt imáival fenntartó Emeraude hercegnőt elrabolta egy Zagato nevű főpap. Már több harcos is próbált Mágikus Lovaggá válni, de hasztalanul, mivel Mágikus Lovag csak egy másik világból érkezett emberből válhat. Clefet magyarázata közben megzavarja Zagato emberének támadása és a lányoknak menekülniük kell, amíg Clef feltartoztatja a támadót. Hiányos információkkal jutnak el egy fegyverkovácshoz, akitől megtudják, pontosan mit is kellene tenniük. Először is fegyvert kell szerezniük, aztán fel kell éleszteniük az ősszellemeket, akik a segítségükre lesznek a Zagato elleni harcban. Útjuk közben találkoznak Zagato kicsit fura embereivel, akik megpróbálják megölni hőseinket.

A sorozat első felében (1-20), ami a manga első 3 kötetének felel meg, több filler rész is bele keveredett, és egy filler karakter, a "gazdájához" a végletekig hűséges Innova, valamint Ferio is többet szerepel, mint a mangában.


A történet második fele (21-49.rész):
A sorozat második fele Hikaru álmával kezdődik, amiben egy sötét boszorkány elmondja neki, hogy Cephiro sötétségbe borult, és hamarosan az egész világ az övé lesz. A Legendás Mágikus Harcosok bár hazatérhettek, a lányokat nagyon megviselte lelkileg, amit tapasztaltak és ez a családjuknak is feltűnik. Újra találkoznak a helyen, ahol először találkoztak, a Tokió toronynál, és ekkor mintha csak a kívánságuk teljesült volna visszakerülnek Cephirora. Cephiro nem haszonlít régi, édeni önmagára. Pillér nélkül maradt, és folyamatosan omladozik és tűnik el, ezzel együtt idegen csapatok támadásától kell tartania. Sokan a megszállók közül a saját álmaikat akarják biztosítani a megszállással, de nem tudják még hogy pillérnek lenni nem egy hálás feladat. Ezenkívül a háttérben megbújik még egy nagyon veszélyes ellenfél.

Összegzés:
A karakterek kicsit sematikusak, a történet is alapjában véve egyszerű, de egy-egy helyen a pszichológiai mélységeket is feszegeti, és van benne olyan fordulat, amire egész végig nem is számítanánk. A jól ismert Clamp figura, Mokona is itt debütált. A manga grafikája még a régi Clamp stílusban készült, a tőlük elvárható igényességgel és szépséggel. Viszonylag rövid (2*3 kötet), többek között ezért is érdemes beleolvasni. A 49 részes anime sorozat néhol kicsit lassú folyású, és a grafikán is látszik, hogy nem mai darab, de szerintem megéri megnézni. A 3 részes remake, egyenként 40 perces OVÁnak már szebb grafikája van, de az eredeti Clamp történethez édes kevés köze van. Gyakorlatilag csak a karaktereket tartották meg, és a történetet annyira átírták, hogy a Legendás Lovagoknak Cephiro ellen kell küzdenie a Föld megmentése érdekében. Azért ez se rossz, de én elvakult CLAMP hívő vagyok. ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése