2013. május 9., csütörtök

Jamie Ford: Hotel az Édes és Keserű út sarkán


A mű alcíme festi le legjobban a könyv mondani valóját: "Amikor az ellentétekről szól az élet"

Az idős Henry Lee 1986-ban egy régi japán szálló tatarozását figyelve visszanyúl a '40-es évekbeli emlékeihez. Henry egy Kínában született Amerikába települt kínai szabadságharcos fia. Az apa szívén viseli az óhazában történteket és mélyen megveti a japánokat, akik megtámadták szeretett hazáját és Amerikát is. Miközben fiát arra neveli legyen igazi amerikai - ne is beszéljen kínaiul csak angolul, illeszkedjen be a fehérek iskolájába, ahol csak a kiközösítés várja - mégis elvárja tőle a hagyományos kínai értékrendet és hogy viselje a "Kínai vagyok" kitűzött.
Hogyan tudja Henry kialakítani az identitását azzal együtt, hogy közben megmarad a szüleiféle lojálisnak, miközben egy japán származású amerikai lányba szeret bele, akit származása miatt az apjának be se mer vallani? Hogyan élik meg ketten, a kínai fiú és a japán lány, a második világháború kiközösítését és végül a japánok tömeges táborokba zárását? Hogy lehet egy Amerikában született és ott élő emberre rásütni az ellenség bélyegét?

A történet 1940-es évek és 1986 között ugrál, ahogy a régi kapcsolódó események, amolyan kimondatlan visszaemlékezések és visszautalások, de markánsabb szerephez jutnak, mint a jelen. De nem csak a kínaiakkal és japánokkal szemben fellépő diszkriminációt vetíti elénk a mű, hanem Henry szaxofonos néger barátján keresztül az afro amerikai jazz bárókba is bepillantást kaphatunk a szesztilalom idejéből.

Érdekes szemszögből mutatja be az Amerikába beilleszkedni vágyó csoportok életét. Egyszer mindenképpen érdemes elolvasni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése