2012. január 3., kedd

Aggodalmak


Úgy tűnik egyre kevésbé kifizetődő itthon az anime / manga ipar. Kiadók szüntetik be a mangáik kiadását, és a kifizetődőbb fantasy és háborús művekre koncentrálnak, ami biztos nagyobb érdeklődésű kört mozgat meg. Mondjuk engem speciel a Deltavision MÁGUS és egyéb fantasy könyvei, valamint a Fumax háborús játékai hidegen hagynak. A Mangaattack kiadó teljesen meg is szűnt, ami mondjuk nem csoda, mert nem kimondottan színvonalas műveket választott be, inkább csak a "bezárás" előtt kezdték kapiskálni.

Emellett sajnos Animax - Mangafan lendülete is alábbhagyott. Az animaxos folytatások maradoznak el (pl.: a beígért D.Gray-man és Bleach). A Mangafan a régóta futó mangáikat viszi inkább és az újabbakat, amiket már több mint egy éve bejelentett csak részben teljesíti.

Ami még talán ezeknél is szomorúbb, hogy bezárnak üzletek. Először a Lurdy házban lévő King comic adta be a kulcsot 2007/8 körül, ahol amerikai és japán eredetű képregényeket lehetett kapni több nyelven és többféle figurát is. Aztán kb. egy éve. 2010 november végén a Moonlight Meido teaház kényszerült bezárni, ami nagyszerű találkozó hely volt. 2011 októberében a Holdfényteam kényszerült költözésre, szerencsére nem bezárásra. Most pedig az AnimeLand jelentette be, hogy megszüntetik az üzlethelyiséget, bár conokra a továbbikban is kijárnak majd. A megmaradt üzleteknek csak az apró és hamis cuccokkal éri meg foglalkozniuk, illetve mellékesként más termékek mellet egy-egy nagyobb figura "elfér" és pár manga.

Az animeconok is változnak. Tekintve, hogy újabb szervezők jelentek meg az utóbbi években, ezzel a játékok nagymértékben teret hódítottak. Ami nem lenne feltétlen baj tekintve, hogy a többféle program nagyobb közönséget vonz, de remélem ez nem fog "elkorcsosuláshoz" vezetni. A franciaországi conon jól megférnek egymás mellett az anime-, a fantasy- és a sci-fi -rajongók. Lehet, hogy ezzel próbálkoznak itthon is? (Csak nem sok sikerrel... Vagy egyszerűen csak támogatókat akartak szerezni...?)

Félek mi lesz 5-10 év múlva...

4 megjegyzés:

  1. Mint ahogy mindig, minden műfajban, a kezdeti fellendülést idővel hanyatlás követi, aztán megmarad az eredeti kultusznak egy kicsiny magja, mely stabilan meg tud kapaszkodni a piacon.
    Engedj meg egy gondolatmenetet: mostanában csöppentem bele, és tudom, hogy a horribilissá növekvő könyvárak miatt egyre nagyobb teret hódit az elektronikus könyvek olvasása. Ez akár számítógépen, akár erre alkalmas telefonokon, akár profi olvasókon történik, mindinkább előtérbe kerül, és foglalkoztatja a kiadókat. De amíg a piac növekvő részét kitevő olvasók nem lesznek alkalmasak arra, hogy a SZÍNES kiadványokat is megjelenítsék, a manga (és a képregény) műfaja vesztésre áll. Márpedig az olvasóknak számos előnye van a laptopokkal és a telefonokkal szemben: nem rongálják a szemet, kicsik, nagy a memóriájuk és kevés energiát fogyasztanak.

    Az animeszférából pedig sajnos most kezdenek kikopni az olyan rajongók, akik csak divatból csinálták az egészet, s ezzel együtt csökken az anyagi haszna is, sajnos.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon igazad van mind a rajongói, mind a kiadói részről.

    E-könyvolvasóval már én is szemeztem, mert sajnálom azt az irdatlan papírmennyiséget, amit elhasználok félévente/évente tételek kinyomtatására. Bár mangákat én még mindig szívesen vennék inkább kézbe. Van egy feelingje a frissen nyomtatott könyv illatának. :)

    Meg aztán elég drágának találom a jobb minőségű olvasókat és ahogy még gyerekcipőben jár folyton javítgatnak rajta. Én majd akkor ruházok be, ha már meg lesz a kiforrott, letisztult változat, és az ára is elfogadhatóbb lesz. Emellett az e-könyvek sem annyival olcsóbbak, hogy megérné egy drága e-könyvolvasóra beruházni. Mert akkor már szinte ugyanott vagyok hogy néha veszek egy "drágább" könyvet és az még elromlani sem tud.

    VálaszTörlés
  3. Ez is igaz, amit mondtál, de hidd el, egy középkategóriájú telefon áráért már be lehet szerezni egy Amazon Kindle-t is. Csak sajnos, tényleg nem lehet színes dolgokat megjeleníteni rajta, ezért ma még korlátozottak a felhasználási lehetőségei. Én magam már erősen helyszűkében vagyok a könyvek terén, úgyhogy úgy néz ki, a jelenlegi lakásomba még maximum 30-40 könyvet tudok venni, aztán el kell gondolkodni rajta, hogy vagy elkezdem eladni a megunt példányokat, vagy veszek egy nagyobb lakást. Én is imádom kézbe venni a könyveket, de van egy pont, amikor már megéri beruházni egy ilyen készülékre.

    VálaszTörlés
  4. Lassan én is kiszorulok a maradék helyemről. Pl.: a könyveim mögé is és alá is könyveket rakok a polcra már.

    Vannak olyan cuccaim egyébként, amiket hely és pénz hiány miatt forgatok, de szerencsémre nagyapámék padlásán még mindig van hely, ha valamit félre akarok rakni a majdani gyerekeimnek. ;)

    VálaszTörlés